Poggenpohl San Francisco

RANCH O|H

Intended as a weekend retreat for an active couple, Ranch O|H was designed to host friends and family, while serving as a base camp for outdoor activities. The oak-studded property is located high on a ridge above the fog in the Santa Lucia Preserve of Carmel, California.

Preserving a magnificent 100-year-old Valley Oak, the building shifts and weaves beneath the tree’s canopy, framing a central courtyard. A small, narrow tower anchors the building’s outreaching form. Working closely with Bernard Trainor and Associates, the design team developed a series of outdoor rooms, stitching the building to the landscape, and highlighting ridgeline views of Oak, Madrone, and Redwood groves.

Chosen for their durability, warmth, and informality, building materials include pre-weathered corrugated steel cladding, buff limestone walls, and large, pocketing, aluminum apertures. The interior material palette is composed of cedar-clad ceilings, oil-rubbed steel, and exposed concrete floors. Strategic layering of the site, materials, and dynamic indoor and outdoor spaces, creates a uniquely elegant, yet grounded retreat.

   

PROJECT LOCATION
Carmel, California

 

COMPLETION DATE
March 2014

 

PROJECT TYPE
New Construction


SIZE OF HOME
4,063 square feet

   

DESIGN TEAM
CONTRACTOR
Groza Construction

 

LANDSCAPE ARCHITECT
Bernard Trainor + Associates

 

STRUCTURAL ENGINEER
Strandberg Engineering


CIVIL ENGINEER
Bernard Trainor + Associates

   

INTERIOR DESIGNER
Toni Ambus Design

 

AUDIO/VISUAL CONSULTANT
MetroEighteen

 

LIGHTING DESIGN
Kim Cladas Lighting Design


SHADING CONSULTANT
Shading by Engineered
Environments

Swatt Miers Architects pairs with Poggenpohl to create a beautiful luxury kitchen in a San Francisco home

Retired firefighter turned real estate developer, Melvin Vaughn teamed up with Poggenpohl San Francisco designer I-Ching Ueng and Swatt Miers Architects to create a one-of-a-kind luxury home in San Francisco. The new 11,000-square-foot contemporary estate in Los Altos Hills boasts an infinity-edge pool, a spacious guesthouse, home theater and of course a Poggenpohl kitchen.

Vaughn chose to work with Poggenpohl even before he started construction saying that he was really impressed with the design and finishes they had to offer. "The kitchen is probably the most important room in the house," states Vaughn. " It's very important to have both function and style." Poggenpohl offered materials and finishes that will remain timeless and that's the look Vaughn wanted.

"The challenge of this kitchen was to make a statement without taking away from the architectural detail," states I-Ching Ueng, Senior Designer for Poggenpohl San Francisco. She ended up specifying a Polar White Matte finish Melamine and Pine Terra wood, which are easy to maintain and customize even after new owners come into the home. "Besides quality, very few manufacturers are able to customize and provide after sale service. Poggenpohl is one of the few who can offer this long term to luxury consumers," concludes Ueng.

Design Credits:
Swatt Miers Architects; Connie Wong, Interior Designer; Zazuetta Landscape; Joseph Huettl, Landscape Architect; DZINE, Staging; Porcelanosa tile; Bedrosians Tile; Anthony Halawa Photography; Deleon Reality; Fleetwood Window and Doors; Vaughn-House, (Developer)

Poggenpohl creates luxury kitchen in an adaptive-reuse studio home in Downtown San Francisco

Poggenpohl teamed with FME Architecture + Design to design a six-floor renovated studio. Situated between the historic Curran Theater and Clift Hotel, 459 Geary is a comprehensive adaptive-reuse project, which transforms this former 1917 office building into a modern mixed-use address housing a gallery, event space, artist studios, offices and penthouse residential suite. Poggenpohl created a luxury kitchen that blended both the rustic look of the family’s antique collections with contemporary styling.

 I-Ching Ueng, Senior Design for Poggenpohl San Francisco, wanted to make sure the kitchen fully matched the client’s taste. The family, from South Asia, imported reclaimed wood antiques that were incorporated into the home. To keep the authentic look they wanted, Ueng used wood elements in the kitchen that would integrate with the home’s collections.

 The kitchen featured Sub Zero/Wolf appliances and Neolith counters because they are ultra durable and ideal for entertainment. The cabinet finishes specified were Pine Terra, Matte Glass and Pebble Grey. These warm neutral elements tie the kitchen together and match perfectly with the overall look of the home and antique pieces placed in the kitchen as well.