The Time-Travelling Cook

If you live in an older house, the default choice of kitchen is often a traditional design. But the owners of this London home wanted their kitchen to be contemporary and minimalist, in a light, open and airy space. With the help of their designer, they not only achieved their ideal kitchen but also integrated it beautifully into their 150-year-old London home.

The project called for a complete back-to-brickwork update of the house, as well as creating a new kitchen extension on the lower ground floor. On the ground floor and first floor the rooms have been restored to their original 19th-century style, with aged wooden floors and period-style ornate plasterwork on the ceilings. In constrast, the kitchen and dining area is housed in a modern glass-andtimber extension. The result of the three-way collaboration between the owner, the architect and the Poggenpohl Waterloo studio is a clear, elegant and light-suffused space that all members of the family naturally gravitate to.

The central island unit has a stepped-in plinth to give it the appearance of floating above the natural granite floor, and subtlety is the keynote. The white walls, for example, are split at waist level between a satin and a matt finish, a detail you notice only when you walk into the space. The granite used on the staircase and the kitchen floor continues uninterrupted through to the terrace. In the summer the folding, sliding timber-framed doors disappear to merge the interior with the 30-metre garden. Underfloor heating ensures that the kitchen and dining area remain warm and snug during colder weather.

A second run of cabinets extends along an island opposite wall which features four windows. The worktop had to be recisely cut to fit inside each window reveal, with no room for error
The island worktop, combines two materials along its length, Quarella composite and welded stainless steel, demanding a perfect flush fit between the two.
Customer kitchen in London, United Kingdom
Poggenpohl walnut cutlery insert with crosswise divider, minimalism needs lots of storage
Double sink and faucets built-in a Quarella composite and welded stainless steel worktop
The central island unit has a stepped-in plinth to give it the appearance of floating above the natural granite floor, and subtlety is the keynote
Customer kitchen in London, United Kingdom

One of the greatest installation challenges was the island worktop. This combines two materials along its length – Quarella composite and welded stainless steel – demanding a perfect flush fit between the two. A second run of cabinets extends along an opposite wall which features four windows. The worktop had to be recisely cut to fit inside each window reveal, with no room for error. Maintaining the uncluttered theme, tambour units above the worktops allow everyday items like the kettle and toaster to be concealed when not needed. For the couple, the kitchen simply works. “Minimalism needs lots of storage,” the wife observes. “Poggenpohl created an efficient layout and because they make everything to order, their cabinets fit the space exactly. If you have a cupboard that needs to be precisely 456 millimetres wide, they will make that. So you can have exactly what you want, exactly as you want it.”

Category: +STORIES

Magnificent Poggenpohl´s kitchen enhancing the surroundings and the city views

+STORIES City Vistas

The triple-aspect penthouse kitchen of this renovated duplex apartment offers panoramic views over London. Preserving an uninterrupted sight line was one of the key elements of the design brief.

Read more about City Vistas
Poggenpohl´s high-gloss black creates a dramatic backdrop to the flowers, objets d’art and plants

+STORIES Black Russian

There’s a restrained colour palette in this Russian country home. The owners briefed their architects to create a modern, minimalist home that makes the best possible use of its country setting. Inside, high-gloss black creates a dramatic backdrop to the flowers, objets d’art and plants.

Read more about Black Russian
Fitted appliances, an irreplaceable steam oven and an exhaust fan that is embedded in the bench, noting that it is efficient, saves space and is easy to clean

+STORIES Open House

This beautiful country house set in a Norwegian wood was built for its current owners, a couple who live there with their 18-year-old twin sons. It’s an idyllic location, and a spacious family kitchen was part of their plans from day one.

Read more about Open House
Colours are contemporary and masculine, the white cabinets contrasting with the dark wood of the breakfast bar, back wall and dining table. Glass fronts complete the look.

+STORIES Professional standard

This modern Berlin town house is both a home and a workplace. It’s owned by a chef who divides his time between Germany and his native Switzerland. When in Berlin, he uses his kitchen to devise new recipes, host cookery workshops, and even film demonstrations. In addition, it’s a warm and welcoming home.

Read more about Professional standard