Living Underground

The owners of this West London home had to dig deep – literally – in order to achieve their dream of a large, open-plan kitchen and dining room connected to the outside. Their 1850s Regency town house is a historic building with the highest Grade I listing, so removing existing internal walls wasn’t an option. Instead they embarked on a two-year excavation that created a whole new subterranean level underneath their four-storey house.

The result is a remarkable room with light streaming in from both ends, an open space that unites dining area, kitchen and family living. Husband, wife and their five children live here, so every element of the layout had to work to create a cohesive impression of harmony. The Poggenpohl +SEGMENTO units and cabinets extend the full length of one wall, with a well-equipped kitchen area at one end and display niches, a television and even a fireplace neatly incorporated at the other.
The owners chose the Poggenpohl studio at Wigmore Kitchens. Right from the start it was a productive collaboration. The wife is a keen and accomplished cook, so she required two ovens as well as a gas hob, gas wok and induction hob. One clever suggestion from their Poggenpohl designer was to include a small upstand in the island unit so that the sink cannot be seen from the dining table.

This creates a visual separation without the need for a wall or screen which would have blocked that all-important light.
Having lived with a plain white box kitchen in the original house for many years, the couple were ready to embrace something with more texture and character. Above all, they wanted something fresh and different, something no-one had seen before.
The main feature wall follows the 13-metre length of the room, and includes a drinks cabinet, a television above a fireplace, and media storage at the far end of the room. Since the plan was to use the same door fronts throughout, the owners wanted something flexible that would look equally appropriate whether in cooking, eating or living mode.

A remarkable room with light streaming in from both ends, an open space that unites dining area, kitchen and family living.
Built-in Sink a sleek yet warm look by Poggenpohl
Poggenpohl smart solutions with this small upstand in the island unit so that the sink cannot be seen from the dining table, to creates a visual separation and haven´t blocked that all-important light.
At first glance this Poggenpohl kitchen has a strong focus on clean lines and crisp surfaces, it’s also warm and textural.
Poggenpohl customer kitchen in West London
Poggenpohl Teak Quartz cabinet doors wonderfully tactile dragged resin surface
Poggenpohl open-plan kitchen and dining room connected to the outside

The answer was found in Poggenpohl’s teak quartz cabinet doors, which have a wonderfully tactile dragged resin surface. This has much more texture than a real wood veneer and the designer deliberately mixed up the horizontal lines to create a bigger patchwork pattern to the wall when seen from a distance. Although at first glance the kitchen has a strong focus on clean lines and crisp surfaces, it’s also warm and textural. There are lots of hidden surprises, such as the full-height breakfast cabinet with mini-sink and toaster. Plus a monolithic architectural feature in the form of the unusual cantilever island. Also hidden are the massive steel supports that underpin the fourstorey house. It’s a tribute to the smoothly-integrated design that you would never guess at their presence when viewing the finished room.

Discover the +SEGMENTO collection >>
Explore Gallery to see more custom made kitchen installations >>

Category: +STORIES

Magnificent Poggenpohl´s kitchen enhancing the surroundings and the city views

+STORIES City Vistas

The triple-aspect penthouse kitchen of this renovated duplex apartment offers panoramic views over London. Preserving an uninterrupted sight line was one of the key elements of the design brief.

Read more about City Vistas
Poggenpohl´s high-gloss black creates a dramatic backdrop to the flowers, objets d’art and plants

+STORIES Black Russian

There’s a restrained colour palette in this Russian country home. The owners briefed their architects to create a modern, minimalist home that makes the best possible use of its country setting. Inside, high-gloss black creates a dramatic backdrop to the flowers, objets d’art and plants.

Read more about Black Russian
Fitted appliances, an irreplaceable steam oven and an exhaust fan that is embedded in the bench, noting that it is efficient, saves space and is easy to clean

+STORIES Open House

This beautiful country house set in a Norwegian wood was built for its current owners, a couple who live there with their 18-year-old twin sons. It’s an idyllic location, and a spacious family kitchen was part of their plans from day one.

Read more about Open House
Colours are contemporary and masculine, the white cabinets contrasting with the dark wood of the breakfast bar, back wall and dining table. Glass fronts complete the look.

+STORIES Professional standard

This modern Berlin town house is both a home and a workplace. It’s owned by a chef who divides his time between Germany and his native Switzerland. When in Berlin, he uses his kitchen to devise new recipes, host cookery workshops, and even film demonstrations. In addition, it’s a warm and welcoming home.

Read more about Professional standard