Relaxation Therapy

Forty minutes’ drive from Auckland, this Orewa beachfront home is a calm weekend retreat for its owners. It’s a tranquil place to relax, unwind and let the pressures of the week drift away – and their kitchen strikes just the right note.

The owners of this property are hard-working baby boomers in their sixties, a husband-and-wife team who run a busy acoustics consulting company. They wanted a place to leave the cares of business behind. A recent renovation of their weekend retreat gave them the opportunity to create a comfortable, modern and open area for cooking, dining and relaxing that is connected via a timber deck directly to the white sand beach. The owners were looking for a simple, uncluttered, unfussy style of kitchen in keeping with the location. They were attracted to the balance and purity of the kitchen designs on display at the Poggenpohl Auckland studio and were equally impressed by the quality of their construction. Working with their Poggenpohl designer, they commissioned a contemporary kitchen from the Porsche Design Kitchen range that integrates seamlessly with the open-plan living area of the home.

For their choice of colour, the nearby Pacific Ocean led them to specify a sea-blue finish on the highgloss door fronts that they combined with aluminium edging. The unique design of the Porsche Design Kitchen with its aluminium-framed cabinets creates a sense of engineered precision. It’s a modern, clean and bright look, especially with the light reflecting off the high-gloss finish. At the same time, the blue has warmth that’s comfortable to live with on cooler days and when the nights draw in. Compared with the previous kitchen, the new Poggenpohl design features deeper worktops, more storage and a cooler, more contemporary look. While the rear of the kitchen provides plenty of storage space in the tall units, the worktop that projects into the room is low, as is the living room furniture. This gives the room a greater sense of space and allows them to enjoy sea views while they’re preparing food or enjoying a coffee.

The Porsche Design Kitchen´s blue has warmth that’s comfortable to live with on cooler days and when the nights draw in.
Poggenpohl design features deeper worktops, more storage and a cooler, more contemporary look.
While the rear of this Porsche Design Kitchen provides plenty of storage space in the tall units, the worktop that projects into the room is low, as is the living room furniture.
Customer kitchen in Auckland, New Zealand
Customer kitchen in Auckland, New Zealand
Poggenpohl Brandbook - New Zealand Auckland - Customer Kitchen
Poggenpohl Brandbook - New Zealand Auckland - Customer Kitchen Living Area

The couple both enjoy cooking – the wife cooks simply, using the fresh ingredients that are so abundant in New Zealand, while her husband pitches in with his family-famous pastries and pies. The owners love entertaining their children and grandchildren at the weekend retreat and find it a relaxing, casual and therapeutic place, where they can leave business worries far behind. It’s easy to keep clean too – neither of them worries when the grandchildren walk in from the beach with sandy feet.

Category: +STORIES

Magnificent Poggenpohl´s kitchen enhancing the surroundings and the city views

+STORIES Con vistas a la ciudad

Desde esta cocina de tres caras situada en el ático de un dúplex tiene una vista panorámica de la ciudad de Londres. Uno de los aspectos más importantes en la primera entrevista con el diseñador fue mantener intacta esta vista.

Read more about Con vistas a la ciudad
Poggenpohl´s high-gloss black creates a dramatic backdrop to the flowers, objets d’art and plants

+STORIES Negro ruso

En esta casa de campo rusa la paleta de colores empleados es muy limitada. Desde el principio, sus propietarios pidieron a los arquitectos una casa moderna y minimalista donde se pueda valorar al máximo la localización en el campo. En el interior, el brillante barnizado negro constituye un trasfondo característico para las flores, las piezas artísticas y las plantas.

Read more about Negro ruso
Fitted appliances, an irreplaceable steam oven and an exhaust fan that is embedded in the bench, noting that it is efficient, saves space and is easy to clean

+STORIES Vivienda abierta

Esa fantástica casa de campo situada en un bosque en Noruega fue construida para sus actuales propietarios. En ella vive una pareja y sus dos hijos gemelos de 18 años. La localización es idílica. Sus planes incluían desde el principio una gran cocina familiar.

Read more about Vivienda abierta
Colours are contemporary and masculine, the white cabinets contrasting with the dark wood of the breakfast bar, back wall and dining table. Glass fronts complete the look.

+STORIES Estándar profesional

Este moderno edificio de Berlín cumple las funciones de vivienda y lugar de trabajo al mismo tiempo. Pertenece a un cocinero que vive a caballo entre Alemania y su país de origen, Suiza. Cuando se encuentra en Berlín, utiliza la cocina para probar nuevas recetas, impartir cursos de cocina y también para rodajes cinematográficos. Además, la cocina es un lugar tentador.

Read more about Estándar profesional