Poggenpohl New Zealand

Case Studies

St Heliers Renovation

This Poggenpohl +Segmento Y kitchen contrasts silky-matt white fronts with black negatives under the black Dekton benchtops and with the black-oak veneer used on the tall and wall units. Its appliances are all Gaggenau, including the fully-integrated refrigerator/freezer.  The cooktop facing the window comprises Gaggenau’s induction cooking and downdraft ventilation.
The home-owners pass under a kitchen-arch into a polar white combined scullery-laundry with its benchtop in Dekton Radium, matching the kitchen.  Laundry appliances are Bosch.
This new Poggenpohl has reinvigorated the clients’ passion for cooking and just “being in the kitchen”.

St. Heliers

Onehunga Renovation

In this major renovation of a large family home, the architects and their Poggenpohl Designer, Lara Farmilo, wanted the kitchen to be fully-built-into the walls.  So Poggenpohl’s +Integration concept was chosen for its seamless connection between the cabinetry and the architecture.  Having already installed a Poggenpohl for the builder’s own kitchen, coordination between Poggenpohl and the carpenters was easy.
The Stone Grey fronts, up and over, are contrasted with the white fronts under the hob and on the island, and also with the brushed stainless steel of the Fisher and Paykel refrigerator/freezer.  All the appliances are Fisher and Paykel apart from the Gutmann extractor. The tall units are without handles and the vertical negative elements allow for easy opening of doors whilst also enhancing the clean lines of the cabinetry. All drawers are without handles and are push-to-open.  The small wine conditioner is the only highlighted element in its small ’bar’ area.
The benchtops are Corian and the small extension is there for occasional and short-period use.  This family meets and eats at the dining-room table, not at a breakfast bar.  Or outside on the generous deck, which is clearly a significant part of the overall living and entertaining space.  But it is the Poggenpohl that is the central focus of it for this family’s lifestyle.

Herne Bay Renovation

This builder of bespoke houses chose Poggenpohl when he was renovating his own home.  The large living area of the home looks out onto decking and a large swimming pool.  So the kitchen was oriented so the kitchen user, irrespective of the task being performed, was always oriented toward that view.  The large island, with its 20mm-thick Caesarstone benchtop and its waterfall end, carries both the sink and the Miele induction hob with its downdraft.
There are handle-less tall units right across the back wall which house the pantries, the integrated Miele refrigerator-freezer, a cleaning cupboard, audio-visual equipment and crockery.  These reach to 2.7 metres in height and are split in two by the central access hallway.  Hidden amongst the tall units is a Poggenpohl +Stage unit with its two pocket doors.  When it is open the two doors slide nicely into their ‘pockets’ to reveal a work station for small appliances.  Ventilation for the av equipment and the refrigeration is by way of stainless steel vented/louvered plinths the full width of the room.  These plinths also act as vents for the air-conditioning.
There are no handles on this satin-lacquer polar white kitchen; the tall units are all push-to-open and the island uses Poggenpohl’s +Segmento style to achieve easy drawer opening.  The clients are delighted with all the subtle design features in their clever Poggenpohl.

Franklin Road, Ponsonby, townhouse renovation

The space available for this kitchen was so small it required extra attention to detail and clever storage design.  The owner, the principal of a local architectural practice, worked with Poggenpohl, the perfect choice for this challenge, to achieve an interesting and functional design outcome.  They used Poggenpohl’s +Artesio concept to add timber and stainless-steel elements for interest and shelving storage.
The chosen appliances were Miele, including the fully-integrated dishwasher and refrigerator/freezer.  The six-element hob on the quite-small island is testament to the owners’ passion for cooking.  The Evoline Port on the island gives them power for small appliances.  The Gutmann Campo II ceiling extractor gives highly-effective extraction, even with the 2.4 metre stud height.  The benchtops are twelve-millimetre-thick porcelain and the island waterfalls down to the floor on three sides to give the impression from the lounge and dining room of a solid stone box.  On the back wall the Dornbracht mixer is wall-mounted in the panelling.
Complementing the kitchen is a small Poggenpohl laundry which doubles as a powder room for the ground floor.  Bedrooms and other bathrooms are all upstairs.  Both the kitchen and laundry are examples of how Poggenpohl can overcome the demands of small spaces.  The clients find both work really well and this kitchen was highly commended in the TIDA kitchen awards competition.

Herne Bay Historic Cottage Renovation

It could well be argued that Poggenpohl designer, Lara Farmilo, has achieved a perfect one-open-ended galley kitchen here in this renovation of a two-storied cottage in Herne Bay.  The client, whose parents already own a Poggenpohl, had full belief that this would be the outcome.  The dark, moody fronts in matt –lacquer diamond grey combined with silver ash décor create a wonderful warm atmosphere in this part of the house, which is a half story below street level.  There is a nice flow out to the secluded courtyard garden, and this is strengthened by the low-level cabinets that stretch the storage to the maximum and on which the TV sits.
Whilst the kitchen is overall quite small, the use of the grey mirror on the far wall makes it seem bigger.  Likewise the complete lack of handles and the fully-integrated appliances help in this regard.  These appliances are Miele except for the integrated rangehood which is a Gutmann Llano 810.  The benchtops along the back wall is twelve-millimetre-thick porcelain.  The ‘peninsula’ benchtop uses the same material but is mitred up to be thicker, 130mm, to allow for the cantilever which enables both occupants of the home to share breakfast on stools.    
This was a challenging renovation for the builder but there was a high degree of trust between him and Poggenpohl that yielded an outcome that delighted the builder, the kitchen designer and, most importantly, the client.  The builder turned around and ordered a Poggenpohl for his own home renovation.

Royal Oak Renovation

It is not so often these days that one finds a U-shaped kitchen so Poggenpohl was delighted to be asked to design one for these clients in Royal Oak.  The company has very-efficient solutions for kitchen-corner storage, two of which were used in this design.  The fronts under the bench were blossom white, but all the tall units and the “drinks bar” fronts were natural oak timber veneer. The use of the timber veneer added warmth, elegance and a degree of the traditional. 
The tall units, right along one wall use vertical negatives for opening and hence are without handles.  But elsewhere in the kitchen the use of an aluminium-anodised handle that is the full width of the top of the front adds nice design lines.  The ovens are KitchenAid, the gas hob is Fisher and Paykel and the extractor is a Gutmann Llano.  This is a very ‘slimline’ rangehood that can extract straight out the back.  This feature was necessary because the height between the benchtop and the bottom of the skylights was minimal, given the niche height required for gas cooking. The stainless-steel fronts of the  Fisher and Paykel refrigerator/freezer and the dishdrawers add further contrast.  The benchtops are twenty-millimetre thick Silestone Calacatta Gold quartz with a waterfall end to the floor.  The black toekicks separate the different timbers of the floor and the tall units.
The drinks bar is part of the overall design with its bottle storage below and shelves, lit with LED strips and behind glass doors, above.  It is a nice finishing touch in the living space and one with which the clients are very happy.

New Family Home in Campbell’s Bay

In this beautiful new three-level home in Campbell’s Bay, with its views out to Rangitoto Island, we can see a perfect combination of Poggenpohl’s +MODO design style, Gaggenau premium appliances, Gutmann’s silent extraction and beautiful Lapitec and granite benchtops.

The cabinetry fronts are a mixture of satin, matt Polar White and Tera Pine timber veneer.  The Terra Pine finish is picked up in the island in the pull-out open shelves.   The scullery, “wet kitchen”, is all white.  In the kitchen there are no handles – all drawers are electrically touch-to-open.

The Gaggenau refrigeration comprises a fridge, freezer and wine conditioner.  Gaggenau cooking consists of a 76cm oven, 60cm steamer (and matching coffee maker)  and induction hob.  In the scullery we add in a gas hob, a wok burner and a teppanyaki plate.  Two Gutmann Llano were needed in here.

The Gutmann Campo II in the kitchen has a remote motor and therefore, whilst being totally effective, is whisper quiet.

The clients were so delighted with their Poggenpohl that they ripped out the laundry and Media-room cabinetry supplied by their builder and replaced them with Poggenpohl furniture.  In the media room they chose a +Stage unit with its pocket doors that hide away a small sink and a Zenith Instant hot-water dispenser.  Completing the living room experience, a Poggenpohl ‘sideboard’ was added.  “A major job very well done”, the happy clients say.

Large new house in Blockhouse Bay

Powerful cooking and super-efficient extraction were the over-riding criteria for the Poggenpohl in this new home in Blockhouse Bay.

This led to the choice of a Gaggenau oven and steam oven, a WOLF gas hob and a Gutmann Llano extractor with its powerful and quiet remote motor.  The Gutmann’s motor is hidden in the ceiling of the scullery, the door to which is beside the ovens.

The +MODO island has a thick Lapitec benchtop that cantilevers on one end for casual dining for two.  It does the same at the other end over two pull-out shelves in dark oak timber.  The perimeter benchtop is 12mm-thick Lapitec and its use creates a minimalist look to that section of the kitchen.

In the scullery it is all open shelves for easy access and maximum storage.  The wall units over the cooking and ‘coffee bar’  all have handle-less folding-lifting doors.

This Poggenpohl is a lovely multi-user kitchen in a beautiful modern family home.

George Street Terracehouse – Number Two

As soon as these clients saw their neighbours Poggenpohl, they knew they needed one for themselves. 

But, challengingly, their terracehouse in George street Parnell is even smaller than the one next door.  So, to achieve a great design, the oven went underbench, the Liebherr refrigerator was integrated and the pantry was changed to a 35cm pullout one.  The Gutmann Llano extractor was repeated.

The benchtop on the island was cantilevered on the end for a two-stool casual dining station. The splashback behind the hob, in the same material, is backlit with LED’s and makes the whole Poggenpohl seem to shine.  The benchtop and splashback were Afyon marble which has translucent properties allowing for this feature while the stainless on the back bench provided a practical work surface.

These clients loved to entertain and therefore a dual-temperature wine fridge was vital.  To maximise the storage of the kitchen and to allow for a ‘bar’ we used back-to-back cabinetry one the island.  This, along with the hidden drinks fridge created another working zone while staying outside of the kitchen allowing for many invited guests.

George Street Terracehouse – Number One

This was the first of two terracehouse renovations in George Street, Parnell.  These clients were previous Poggenpohl owners and completely trusted Lara Farmilo with their design.

But space was not generous, especially given the 76cm Gaggenau ovens and the Sub-Zero refrigerator specified.  Despite that, Lara’s compact design met the client’s expectation.

The long +Segmento island, with its storage on the outside and its waterfalled marble benchtop, makes the kitchen appear bigger than it might have.

Along the back wall the cabinetry ‘reaches for the sky’ and gives maximum storage. The tall, elegant, handle-less high-gloss white cabinetry fronts beautifully offset the marble splashback.

The Poggenpohl team was called back to complete the task with anew laundry and downstairs wine cellar.

Metropolis Apartments, Auckland CBD

Renovating an apartment on the eighteenth floor of Auckland’s tallest apartment building takes careful planning and efficient project management.

These clients knew that the Poggenpohl team would be up to the task as they had already installed two Poggenpohl’s for them; one in their family home and one in their holiday bach.

This apartment is not open-plan architecture.  The kitchen-casual dining – casual TV lounge are separated from the more formal areas in the apartment.  The brief, therefore, was that the Poggenpohl fill the entire room with an elongated, elevated, slimline and handle-less design.

Wall panelling in matt-white and nut-tree reshaped the room as required for more storage.  The folding lift-up wall units also add great storage capacity.  The Miele downdraft is recirculating as no exterior extraction was possible.  The slotted rail embedded into the splashback allows for wall-hung elements.

The casual dining table is supported by a vertical sheet of glass that allows one to look right through the kitchen out to the Waitemata Harbour, a view that these three-time-Poggenpohl clients love.

Two Kitchens in One – Hamilton

This country-house is large.  And it needs to be, because it is home to a three-generation family.  The clients had previously installed a Poggenpohl in their former home and, when they moved, they immediately called on Lara Farmilo to design the kitchen for their new purchase.

There are two distinct kitchen work-spaces within the design.  The ‘show kitchen’, with its T-shaped island, WOLF ovens and integrated Sub-Zero refrigeration, is definitely a ‘show piece’.  The ceiling extractor is a Gutmann Campo II which easily handles the cooking vapour and odours.  The lowered units along the wall drag the kitchen furniture into the dining area.

Off to one side is the smaller ‘working kitchen’ which is the domain of the parents.  It may be smaller but it is fully-functional with all of the appliances required in a kitchens.  It even includes the coffee station and the drinks bar with its integrated underbench drinks refrigerator.

The slim Lapitec benchtops on the cabinetry contrast beautifully with the ten-centimetre-thick dining table and its waterfall end.

As the children grow up, they learn and adopt cooking skills and passion from their parents and grandparents, and the family stays close and connected in their Poggenpohl(s).

New Home; Long Bay

The owners of this Poggenpohl love their Asian-style cooking and the theatre of it.  So they were insistent on having the cooktop on their kitchen island, thereby allowing direct interaction with the family and guests during “fun-time”.

The Poggenpohl +Segmento designed by Lara Farmilo offers everything they desire – neat lines, a focus on cooking, open elements for display, LED lighting, and contrasting textures between cabinetry fronts, the raised casual-dining table, benchtops, splashbacks, and the ‘feature wall’.

The 20mm-thick quartz benchtop appears to float above the +Segmento negative elements beneath it.  The clever lighting within the warm-timber display shelf on the outside of the island highlights the displayed items beautifully.

New Lifestyler at Dairy Flat

This builder of homes on lifestyle blocks on Auckland’s northern boundaries, and his wife, turned quite logically to Poggenpohl when they wanted to build their own family home on their five-acre block.

Clean Polar White fronts were chosen for both kitchen and scullery.  But, with black contrasting elements in the islands pull-out shelves, the rangehood cover, the open shelves and the bulkheads over and beside the tall units, this is far from a plain-looking kitchen.  In the scullery, the contrasting element is the Dark ceramic benchtop.  In the kitchen the benchtops are Silestone Blanco Zeus.

The thick shelves that seem to grow out of the rangehood surround are a nod to the farmhouse setting of the total new property.  The clients love their colour combinations and their Poggenpohl as a whole.